Bij nieuwbouw of herontwikkeling stelt de gemeente sinds 1990 eisen aan de kwaliteit van de grond. Soms moet de bodem eerst worden gesaneerd. Sinds 1990 is zo al veel verontreinigde grond weggehaald of afgedekt met een dikke laag schone grond. Op plekken waar is gesaneerd of waar na 1990 huizen zijn gebouwd, is de bodemkwaliteit goed. U hoeft niets te doen.
De gemeente heeft ook veel onderzoek gedaan naar lood in de grond in achtertuinen, op plekken waar kinderen spelen en bij volkstuinen. Zo weten we voor een groot deel van Rotterdam waar lood in de bodem zit en om hoeveel lood het gaat.
Bewoners bij wie onderzoek is gedaan in hun tuin of woonblok hebben een brief met de resultaten van de gemeente gekregen. Via de adres-checker kunnen bewoners snel zien wat de resultaten voor hun adres zijn en krijgen zij advies over hoe zij met de risico’s van lood om kunnen gaan.
Op gemeentegrond neemt de gemeente zelf maatregelen als dit nodig is, zoals bij speelplekken voor kleine kinderen. Ook bij het opnieuw inrichten van speelplekken onderzoekt de gemeente altijd of het nodig is om de bodemkwaliteit te verbeteren.