Tuinadviezen

Tuin met groen

Is alle aarde in uw tuin bedekt met bijvoorbeeld planten of gras? Dan hoeft u geen actie te ondernemen.

Is er aarde onbedekt? Bijvoorbeeld door een kale plek in uw grasmat of rond planten, struiken of bomen? Dan is het verstandig om die open plekken te bedekken.

Dit zijn voorbeelden van open plekken:

Tuin met vertrapt gras en onbedekte aarde
Tuin met enkele planten, maar ook veel onbedekte aarde

Hoe kunt u de aarde bedekken?

Dat kan het beste met een gezonde grasmat, houtsnippers, grind of houten vlonders.
Of u hoogt de grond op met 30 centimeter schone tuinaarde en zet er planten in die de aarde volledig bedekken.

Gaat u in uw tuin graven?

Let er dan op dat er vervuilde grond kan vrijkomen. Neem contact op met het bodemteam van de gemeente via loodSO@rotterdam.nl. Zo kunnen we u goed adviseren over het afvoeren van uw vervuilde grond. 

Moestuin

Voor groenten die dichtbij of in de aarde groeien én voor aardbeien is het advies: kweek in plantenbakken met schone grond.
Teelt u liever in de grond? Breng dan eerst een laag schone aarde aan van minstens 30 centimeter.

Voor fruit aan bomen en struiken is dit minder belangrijk. Dit fruit neemt weinig lood op uit de grond. 
Was uw handen na het tuinieren.
Spoel zelfgekweekte groenten goed af.

Tuin met tegels

In een tuin met tegels loopt u geen risico om lood binnen te krijgen. Maar de tuin is niet klaar voor het klimaat dat verandert.

Kies liever voor gras of verharding die water doorlaat. Denk hierbij aan houtsnippers, grind, waterdoorlatende tegels of vlonders.
Of breng 30 centimeter schone tuinaarde aan en zet er planten in die de hele aarde bedekken. Zo voorkomt u wateroverlast bij hevige regenbuien en blijft uw tuin koeler op hete dagen.

Kijk op de website van Rotterdams WeerWoord hoe u uw tuin klaarmaakt voor klimaatverandering.

Tuin met vijver

Een vijver is meestal bekleed met vijverfolie of bestaat uit een bak. Dat is veilig, want er is geen contact met de grond.

Bij het graven van een vijver kan vervuilde grond vrijkomen. Neem contact op met het bodemteam van de gemeente via loodSO@rotterdam.nl. Zo kunnen we u goed adviseren over het afvoeren van uw vervuilde grond. 

Tuin met zandbak

Is de zandbak gevuld met schoon speelzand? Dan kan uw kind er veilig in spelen. Schoon speelzand is te koop bij onder andere het tuincentrum.

Heeft de zandbak geen onderkant en is deze niet op tegels of een andere verharding neergezet? Leg dan bijvoorbeeld worteldoek onder het zand. Zo mengt het speelzand niet met de grond onder de zandbak.